5.12.2011

Kesän 2012 kastelun pohdintaa...

Emäntä pääsi sisustajan ammattitutkintoon tähtäävään koulutukseen, joka alkaa 9.1.2012. Onnea hänelle siitä! Hieno asiahan tämä kaikenkaikkiaan on, mutta minulta voi kastelija olla hukassa viikonkin kerrallaan keskellä kesää, ja itse olen melkolailla kaikki viikot työreissussa. Eli ensi kesää ajatellen, on suunniteltava että chilit kestää ilman minkäänlaista huolenpitoa vähintään viikon, mieluummin kaksi. Lajikelistaakin on vielä tarkasteltava kriittisin silmin, ja ei pidä sortua "laitetaas vielä pari lajiketta" ajatteluun.

No tämähän ei ole ongelma, ennemminkin mielenkiintoinen haaste! Talven aikana täytyy suunnitella tarkemmin miten ja millaiset vesiviljelysysteemit sitten keväällä rakennellaan, kasvarin ebbiä laajennetaan vielä kattamaan n.75%, hurjasta 2,5m² kasvihuoneen pohjapinta-alasta. Keväällä täytynee nostaa kasvari tuosta vielä ylös ja kasvihuoneen alle on kaivettava 200l tynnyri, jolla hoidetaan kasvihuoneen veden saanti. Jo ulkona maan alla oleva vastaava tynnyri valjastetaan vain ulkohydrojen syöttämiseen, ulos varmaankin rakennellaan putkihydroja. Suunnitelmista sitten lisää kun ovat kerenneet päässä jalostumaan, ja onhan tässä vielä kevääseen aikaa.

Jottei menisi pelkkään tulevaisuuden mietintään, palataanpas tähän hetkeen, miten on kausi 2012 päässyt alkuun...


Idätyslautalla on tapahtunut jo jotain...
Pari Nagaa ja Charapitaa siinä olisi ylimääräisinä, sirkkalehdillä. Turbo pubet on kaikki itäneet, kypärät vielä kaikilla päässä. Yksi Naga ja Charapita on mullissa aloittelemassa kasvuaan.
Flexujakin on 3 itäneenä, yksi oikoo sirkkalehtiään, yhdellä vasta muutaman millin häntä. Ja yksi seisoo ilman päätä. :( Yritin auttaa kypärää pois päästä, mutta eikös pitänyt mennä katkeamaan. Jatkossa en yritä miltään auttaa kypärää pois päästä, vaan saa itse yrittää selviytyä. Kuolkoot ennemmin ylpeinä sotilaina kypärä päässä ennemmin kuin joku tulee repimään kypärän päästä ja vie päänkin mennessään.

Wanhoja kaswatteja...

Cap 1487, tämän otin sisään ulkopenkistä. Tuntuu olevan tämä yksilö ja mahdollisesti lajikekin varsin herkkä olosuhteiden muutoksille. Kun otin kasvin sisään, kasvatti se uutta oksaa kovastikin ja sitten kuivatti kaikki uudet kasvut, ja tämän teki kolme kertaa, ennen kuin nyt viimein alkaa vaikuttaa et uudet kasvut kestää kiinni. Toni.A:n kanssa kun poristiin, oli hänen Cap 1487 tehnyt samanlaista.
Edelleenkin on jotain pikku skrupua uusissa lehdissä, tiedä sit oisko liian kuiva ilma ko. lajikkeen mielestä. Ötököitä ei ole jotka voisi moista aiheuttaa.
Cumari Pollux, tuli sisään myös ulkopenkistä, ja vaikka onkin Capsicum praetermissum, samoin kuin Cap 1487, ei ole ollut samalaisia oireita ollenkaan kuin Cap 1487:lla. Jopa samassa penkissä molemmat kasvoivat vieretysten.
Capsicum praetermissumeilla olen havainnut kaiken erikoisimman ja selkeimmän tavan "nukkua". Kutakuinkin kaikkien chilien lehdet menevät hieman alaspäin lerpalleen kun tulee yö. Praetermissumit osoittavat nukkumaan menemisen erityisen voimallisesti, jopa oksan kärjet kääntyvät pitkältä matkaa selkeästi alaspäin.
Yllä olevassa kuvassa Cumari Pollux, joka on "nukkunut" n.4h.


Tepin Guatemala, otettiin myös ulkopenkistä sisään syksyllä, ja kun sitä sieltä revin jäi varsin vähän juuria jälelle. Melkein pelkkä tikku oli aiemmassa kuvassa, mutta nyt kivasti uutta kasvua ja jopa kukkaakin pukkaa. :)



PI 593491, tepinien sukulainen, on myös innostunut kasvamaan, kukkimaan ja podittamaan! Varsin erilainen tuntuu kasvu olevan tällä yksilöllä (lajikkeella?) kuin muilla tepineillä, kasvaa ennemmin monihaaraisena puskana kuin yksirunkoisena.


Capsisum rhomboideum, rhombo antoi  minulle kaudella 2011 ainoastaan kaksi keltaista kukkaa. Sisälle päästyään se innostui kukkimaan, kasvamaan ja podittamaan. kymmenkunta podia viimein on tuloillaan! :) Kasvi on siitä erikoinen, tykkää tehdä juuriversoja. Omassa yksilössäni on tällä hetkellä 9 eri runkoa, jotka kaikki on pukanneet uusina lähtöinä suoraan mullan alta. Onpahan valmiiksi juurtuneita pistokkaita. :)

Tuosta on hyvä ottaa pistokas Kiteen toveri chilipäälle, jolta aikoinaan rhombon pistokkaana sain.


2 kommenttia:

  1. No on tuosta ainakin helppo pistosta ottaa, kun on noin tuuhakka jo nyt. Olen erittäin kiitollinen uudesta mahdollisuudesta. :)

    VastaaPoista
  2. Itselläni nuori Tepin Eastern Travis County menee varsin vahvasti roikkuen nukkumaan.

    VastaaPoista