25.9.2012

Chiliwiki.fi ja ajatuksia...

Iltaa kaikille täältä Kajaanin korpimailta!
Osa jo tietääkin että olen keväällä muuttanut Kajaaniin, mutta osa varmasti kysyykin 'Miksi sinne?'. Kun tuossa oikeastaan koko kesän oli työprojektit Helsingissä, välinkulku oli suhteellisen raskasta. 

Syy miksi muutin Kajaaniin, aloitin 10.9.2012 puutarhatalouden perustutkinnon opiskelun, painottuen viherrakentamiseen. Viimeinkin minusta tulee isona puutarhuri! :)

Pari viikkoa on koulua käyty, ja enään ei ole tarvinnut ihmetellä miksi sitä on tullut Kajaaniin muutettua. On ollut todella mukavaa alkaa opettelemaan uusia kasveja ja ensi kuun puolivälissä olisikin eka tentti. 70 lehti- puuta ja pensasta olisi opeteltava tunnistamaan ja nimeämään suomalaisella nimellä sekä tieteellisellä nimellä.

Eilen illalla tein esitystä 4 eri kasvista, isotuomipihlajasta ajattelin etukäteen että on ehkä se kaiken tylsin kasvi josta vääntää esitystä. Miten väärässä olinkaan, isotuomipihlajan alkuperä ei ole täysin varma ja ajauduinkin surffailemaan ja etsimään tietoja ja kuvia todennäköisestä kantamuodosta, ja hups! kello olikin jo yli 23:00 kun maltoin lopetella. :)

Amelanchier spicata isotuomipihlaja


Kasvin koko Kork. n. 2-6m
Kukinta-aika Touko- kesäkuu
Kukinto Valkoinen, pysty, kapea ja tiheä terttu, tertussa kukkia 8-11
Hedelmä 8-10mm kokoinen kuivahko, tummansininen, vahapeitteinen, pohjusmarja jonka kärki on karvainen
Lehti Soikea, tiheä sahalaitainen, puhjetessaan karvaisia
Lehtiasento Vuorottainen, kierteinen
Lehden väri Harmaanvihreä, syysväri keltainen ja oranssinpunainen
Kasvutapa Pysty- ja tiheäkasvuinen- ja haarainen korkea pensas, muodostaa juurivesoja
Kasvupaikka Aurinkoinen - puolivarjoisa, sora- ja hiekkaperäinen maa, myös savi
Kasvuvyöhyke I-VII
Talven kestävyys Hyvä


Kukkii vanhoilla versoilla, uudet versot taipuisia. Isotuomipihlaja, varsinkin suuremmaksi kasvaessaan on runsaan kukintansa ja hienon syysvärityksen ansiosta mainio puumainen pensas, joka tarjoaa nähtävää kahdesti kasvukaudessa. Isotuomipihlajaa ei tavata Suomessa luontaisena kasvina, vain ainoastaan viljeltynä tai villiintyneenä luonnossa varsinkin maan eteläosissa. Sen on arveltu olevan lähtöisin itäisestä pohjois-amerikasta, mahdollisesti Amelanchier stolonifera lajin muoto tai risteymä.


Amelanchier spicata
Amelanchier stolonifera
Kuva kukasta. Aukeaa suuremmaksi kun klikkaa kuvaa.

Luonnollisesti minulla ei ole kuvia A. stoloniferasta, mutta jos jaksaa klikkailla linkit auki, löytyy varsin erilainen pieni pensas, mutta jossa kukinnot ja lehdet ovat hyvin samankaltaisia. Nämä ovat aina mielenkiintoisia alkaa jälestämään, ja tuo vielä oman lisäsuolansa opiskeluun.

Näitä kasviesittelyitä ja perehtymisiä tulee opiskelun aikana varmasti enemmänkin, joten ajattelin samalla alkaa laittamaan niitä chiliwikiin. Miksi chiliwikiin muutakin kuin chilejä? Olen chilifoorumilla huomannut että chiliyhteisössä on paljon ihmisiä jotka ovat kiinnostuneita muistakin kasveista kuin chileistä. Hyötykasveista, orkideoista, unikoista, jättikurpitsat, yrtit... listaa voisi jatkaa vaikka kuinka kauan. Joten varsin luontevasti ne chiliwikiinkin istuvat. 

Ja tietysti se menee ihan samalla tavalla kuin chilien kanssa, jokainen voi lisätä tietoa haluamistaan kasveista! :) Ainoa mikä on nyt alkuun minun tehtävä wikin puolelle, miettiä jaottelu/ryhmittelyä, ja pyrkiä tekemään samantyyppiset vakioidut tietotaulukot kuin chileille. Toki sitä ei pysty vakioimaan niin tarkasti kuin chileille, koska vaihtelua on isoista puista aina pieniin kesäkukkiin parhaimmillaan, mutta pyritään tekemään siitä mahdollisimman selkeä. Olen luvannut uuden puolen tulevan käyttöön viimeistään 7.10.2012, siihen aikatauluun pyritään ja voipi olla että jo aikaisemminkin onnistuu.

Siitä tiedotetaan sitten ainakin Chiliwikin uusilla facebook sivuilla! :)

Eilen on avattu uuden logon suunnittelukilpailu Chiliwikiin. Kun tuon viestiketjun lukee, huomaa ja näkee millainen yhteishenki yhteisöllä parhaimmillaan voi olla! Loistavaa! :)

Jos silmäänpistää macexin kysely siinä ketjun alussa, niin täältä voi kurkata vähän selvennystä asiaan... :D:D:D:D
Hyvä etten tuolilta pudonnut kun tuon sarjakuvan näin! :)

p.s. Jottei mene ihan pelkäksi lätinäksi...
Mökki sentään sijaitsi 250km päässä Helsingistä, joten siellä tuli käytyä usein kesällä, kamera taskussa tuli siellä liikuttua paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti